A csukamájolajról

Anyáink kiskorunkban csukamájolajjal etettek minket. Mi persze nem szerettük és nem is értettük, hogy mi szükség van rá. Manapság pedig egyre több csukamájolaj kapszula jelenik meg a különböző bioboltok és drogériák polcain. Mi okból kofolyólag jött megint divatba ez az anyag?

pirula

A csukamájolajat (oleum jecoris aselli) a tőkehal vagy egyes cápafajok májából nyerik ki (vagyis semmi köze nincsen a csukához). Igen hasznos anyag, hiszen nagy mennyiségben tartalmaz omega-3 zsírsavakat, jódot, valamint A- és D-vitamint is. 

A története egészen odáig megy vissza, mikor az év bizonyos szakaszaiban a norvég tengerpartokon igen nagy tömegben jelentek meg a tőkehalat. A halakat kifogták, májukat pedig nagy hordókba dobták. A gyenge meleg hatására a májból kicsepegő sárgás olajat összegyűjtötték és később rájöttek, hogy e folyadékkal olyan betegségeket lehet gyógyítani, mint például az angolkór. A csukamájolajat mint a D-vitaminban rendkívül gazdag, könnyen emészthető zsírt  innentől kezdve hatékonyan alkalmazták az angolkóros betegek kezelésére. Persze már ilyenkor is jobban kedvelték a tisztább és világosabb változatait, melyek kevésbé voltak halszagúak és nem járták émelygéses-hasmenéses mellékhatással, vagyis a beteg gyorsan hozzászokott. A kutatások az 1900-as évek elején kezdődtek meg: 1918-ban bizonyították erről az anyagról, hogy hatásos az angolkór gyógyításában és megelőzésében, a következő évben pedig a napfény ilyen jellegű gyógyító hatását is felismerték. 1922-ben kimutatták, hogy nem a csukamájolaj A-vitamin tartalma, hanem a D-vitamin az, ami az angolkór ellenszere, vigyázzon szervezetére a vitaminokkal

Ha gyerekeknek szánt kapszula formájában találkozunk vele, akkor mindig be kell tartani a mellékelt tájékoztatón leírt mennyiséget, hiszen a csukamájolajban található D-vitamin - mivel zsírban oldódó vitamin - túladagolható, ami igen komoly következményekkel járhat. Azonban fogyasztása ajánlott mind a gyermekek, mind a felnőttek számára.

Gyerekvitaminok ITT

Multivitamin immunkomplexgyermekeknek 45db (Jutavit)

Multivitamin immunkomplex gyermekeknek 45db (Jutavit)

Multivitamin immunkomplex gyerekeknek probiotikummal olyan kellemes erdei gyümölcs ízű termék amely a vitaminok mellet számos ásványi anyagot, nyomelemet és hozzáadott Lactobacillus probiotikumot tartalmaz.

Ár: 1995 Ft
Megnézem
Újdonság

JutaVit D3-vitamin 800-NEKID eper ízű rágótabletta 60db

JutaVit D3-vitamin 800-NE KID eper ízű rágótabletta 60db

D3-vitamint és csipkebogyó kivonatot tartalmazó rágótabletta édesítőszerrel.

Ár: 1725 Ft
Megnézem
Újdonság

BioCo Suli Vitaminrágótabletta 90db

BioCo Suli Vitamin rágótabletta 90db

6-14 éves gyermekek számára készült vitamin rágótabletta természetes aromával és 7 féle hatóanyaggal.

Ár: 3075 Ft
Megnézem
Újdonság

BioCo Ovi vitaminrágótabletta 90db

BioCo Ovi vitamin rágótabletta 90db

A BioCo OVI vitamin óvodás korú, 3-6 éves gyermekek számára készült, természetes aromával és 7 féle hatóanyaggal.

Ár: 2690 Ft
Megnézem
Újdonság

Lipocell multikids 250ml

Lipocell multikids 250ml

Liposzómás vitaminokat, gyömbér és ashwagandha kivonatokat, valamint mikroelemeket tartalmazó folyékony étrend-kiegészítő őszibarack ízesítéssel.

Ár: 5990 Ft
Megnézem
Újdonság

Multivitamin Gumivitaminnarancs,cseresznye,citrom ízű 60 db

Multivitamin Gumivitamin narancs,cseresznye,citrom ízű 60 db

Gyümölcs ízű, vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó étrend-kiegészítő gumivitamin cukrokkal - gyermekeknek és felnőtteknek.

Ár: 2195 Ft
Megnézem
Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!