A kalcium és a magnézium szerepe a gyermekeknél

A kalcium és a magnézium a gyermeki szervezet számára nélkülözhetetlen ásványi anyagok. Hozzájárulnak a csontok és fogak fejlődéséhez, az izomzat és az idegrendszer működéséhez, elősegítik a szívműködést. 

tej-kalcium-magnezium

A kalcium legfontosabb feladatai

1. Csont- és fogfejlődés:A kalcium kulcsfontosságú szereppel bír a csontok és a fogak megfelelő fejlődésében. A gyermeki években a csontok antív növekedésen mennek keresztül, mely növekedést a kalciumhiány akadályozza. A kalciumhiány csonritkulást és a fogszuvasodás kockázatának növekedését okozza.

2. Izomzat:A kalcium hozzájárul az izomfunkciók fenntartásához, ideértve az izomösszehúzódást és az idegi impulzusok továbbítását. Egyensúlyban tartja az izomzat működését, ami különösen fontos a gyermek mozgásfejlődése és fizikai teljesítménye szempontjából.

3. Idegrendszeri fejlődés:Szükséges az idegrendszer megfelelő működéséhez és fejlődéséhez. Segíti az idegsejtek közötti kommunikációt és az idegi impulzusok átvitelét, mely folyamatok lehetővé teszik a kognitív fejlődést és a hatékony tanulást.

4. Szív- és érrendszeri egészség:A kalcium szerepet játszik a szívizom működésében és a vérnyomás szabályozásában. A megfelelő kalciumbevitel segítséget nyújthat a gyermeki szervezet szív- és érrendszeri egészségének megőrzésében. 

5. Immunrendszer: A kalcium szerepet játszik az immunrendszer működésében, segítve a fertőzésekkel és betegségekkel szembeni ellenálló képességet. Elegendő kalciumbevitellel támogathatjuk a gyermeki immunrendszer állóképességének megőrzését.

Kalcium étrend-kiegészítők:

A D-vitamin elősegíti a kalcium felszívódását, így amennyiben kalcium étrend-kiegészítőt kell alkalmaznunk, célszerű lehet olyan készítményt választanunk, mely mindkét anyagot tartalmazza.

A kalcium akkor hasznosul a leghatékonyabban, ha egyszerre 500 mg vagy annál kevesebb mennyiségben vesszük magunkhoz*. Nagyobb mennyiségű kalcium fogyasztását célszerű kisebb adagokra osztanunk. 

A magnézium szerepe a gyermeki szervezet egészségének megőrzésében

1. Csont- és fogfejlődés:A magnézium hozzájárul a normál csontozat fenntartásához (a szervezetünkben lévő kb. 20-30 gramm magnézium nagyjából fele a csontokban található). Elősegíti a kalcium és a D-vitamin felszívódását, mely anyagok szintén hozzájárulnak a csontok és fogak megfelelő fejlődéséhez.

2. Izomfunkciók: A magnézium elősegíti az izomfunkciók működését. Nyugtató hatással van izmainkra, ezen kívül részt részt vesz az energiatermelés folyamatában. Segít az élelmiszerek energiává alakításában, mely különösen fontos a gyermekek aktív életmódjához és fizikai teljesítményéhez.

3. Idegrendszeri működés: Fontos szerepe van az idegrendszer működésében, például a kortizolszint szabályozása által nyugtató hatással van idegeinkre. Hozzájárul az idegrendszer nyugalmi állapotának fenntartásához és az alvás minőségének javításához.

 

4. Pajzsmirigy: Támogatja a pajzsmirigy tiroxin-termelését (T4-hormon). A tiroxin elősegíti a növekedést és egyéb anyagcsere-folyamatok szabályozását. A magnézium által támogatott enzimek pedig hozzájárulnak a zsír-, fehérje- és szénhidrát-anyagcseréhez.

*: Forrás - https://ods.od.nih.gov/factsheets/Calcium-Consumer/ 

Gyerekvitaminok ITT

Multivitamin immunkomplexgyermekeknek 45db (Jutavit)

Multivitamin immunkomplex gyermekeknek 45db (Jutavit)

Multivitamin immunkomplex gyerekeknek probiotikummal olyan kellemes erdei gyümölcs ízű termék amely a vitaminok mellet számos ásványi anyagot, nyomelemet és hozzáadott Lactobacillus probiotikumot tartalmaz.

Ár: 1995 Ft
Megnézem
Újdonság

JutaVit D3-vitamin 800-NEKID eper ízű rágótabletta 60db

JutaVit D3-vitamin 800-NE KID eper ízű rágótabletta 60db

D3-vitamint és csipkebogyó kivonatot tartalmazó rágótabletta édesítőszerrel.

Ár: 1725 Ft
Megnézem
Újdonság

BioCo Suli Vitaminrágótabletta 90db

BioCo Suli Vitamin rágótabletta 90db

6-14 éves gyermekek számára készült vitamin rágótabletta természetes aromával és 7 féle hatóanyaggal.

Ár: 3290 Ft
Megnézem
Újdonság

BioCo Ovi vitaminrágótabletta 90db

BioCo Ovi vitamin rágótabletta 90db

A BioCo OVI vitamin óvodás korú, 3-6 éves gyermekek számára készült, természetes aromával és 7 féle hatóanyaggal.

Ár: 2890 Ft
Megnézem
Újdonság

Lipocell multikids 250ml

Lipocell multikids 250ml

Liposzómás vitaminokat, gyömbér és ashwagandha kivonatokat, valamint mikroelemeket tartalmazó folyékony étrend-kiegészítő őszibarack ízesítéssel.

Ár: 5990 Ft
Megnézem
Újdonság

Multivitamin Gumivitaminnarancs,cseresznye,citrom ízű 60 db

Multivitamin Gumivitamin narancs,cseresznye,citrom ízű 60 db

Gyümölcs ízű, vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó étrend-kiegészítő gumivitamin cukrokkal - gyermekeknek és felnőtteknek.

Ár: 2195 Ft
Megnézem
Újdonság

BioCo Suli-vitaminCseresznyés rágótabletta 90db

BioCo Suli-vitamin Cseresznyés rágótabletta 90db

6-14 éves gyermekek számára készült, természetes aromával és 7 féle hatóanyaggal. Vitaminokat és szerves vegyületformájú ásványi anyagokat tartalmazó étrend-kiegészítő cukorral és édesítőszerekkel.

Ár: 3290 Ft
Megnézem
Újdonság

MecsekBIO Baby tea 20x1g

MecsekBIO Baby tea 20x1g

Segíthet a puffadás, görcsök és egyéb emésztési problémák kezelésében. Kiváló minőségű gyógynövény teakeverék, szigorúan ellenőrzött, bio tanúsítvánnyal ellátott gyógynövények összetevőiből.

Ár: 935 Ft
Megnézem
Újdonság

Vegnum Kid Multi+gumivitamin 30db

Vegnum Kid Multi+ gumivitamin 30db

Narancs ízű gumivitamin 3 éves kortól 24-féle zöldség- és gyümölcskeverékkel, 15-féle alapvető vitaminnal és ásványi anyaggal.

Ár: 3950 Ft
Megnézem
Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!