Gyermekvitamin rendelése

Kolosztrummal az erős immunrendszerért

A kolosztrum vagy más nevén előtej, a tej egyik fajtája, amit az emlősök emlőmirigyei állítanak elő a terhesség késői szakaszában és a szülés utáni néhány órában. 

terhesseg

Az egyes emlősök kolosztrumai eltérő minőségűek: az emberi és a szarvasmarha-kolosztrum például igen sűrű és sárgás színű. E változatoknak igen magas a szénhidrát, a fehérje és az antitest-tartalma, viszont zsírszegény, így az újszülöttek könnyen képesek megemészteni. Mivel az újszülöttek emésztőrendszere igen kicsi, ezért a kolosztrumban a tápanyagok igen koncentráltan és kis térfogatban jelennek meg. Ennek az anyagnak van egyfajta enyhe hashajtó hatása is, hogy elősegítse az újszülött meconium nevezetű első székletét, melynek segítségével a csecsemő szervezete megtisztul a bilirubintól - az elpusztult vörösvérsejtekből álló salakanyagtól. Vagyis a kolosztrum megvédi a csecsemőt a sárgaság kialakulásától.

Mivel a kolosztrum nagy mennyiségű antitestet is tartalmaz (IgA), ezért fogyasztásával megvédhetjük gyermekünk torok-, tüdő és bélrendszer-nyálkahártyáit.Leukociták is nagy számban találhatóak benne, ezek kezdik meg az újszülött vírusoktól és baktériumoktól való védelmét. A kolosztrum telepíti az emésztőrendszer hasznos baktériumait is.

A kolosztrum nemcsak az emberi szervezetben, hanem az emlősök másik csoportjánál a teheneknél is termelődik. Ez az anyag rendkívül tápláló és immunbiológiailag számos olyan hasznos anyagot tartalmaz, melyek alapvetőek a gyermek erős immunrendszerének kialakításához. Az előtejben jelenlévő hatóanyagok sehol máshol nem találhatók ilyen magas, tökéletesen harmonikus koncentrációban. Az emberi újszülöttek alapvető immunvédettséggel jönnek a világra, míg a kérődző emlősállatokra ugyanez nem igaz. A tehenek méhlepényén 4-szer, 6-szor nehezebben jutnak át védekező rendszerünk alapkövei, az immunglobulinok, mint az emberén. Így érthető, hogy miért olyan gazdag immunglobulinban a kolosztrum, hiszen ez az újszülött borjú immunrendszerének alapja. A tehéntől származó kolosztrum biológiailag hasonló felépítésű fehérjéket tartalmaz, mint az emberi vérben található immunanyagok, ám negyvenszer nagyobb koncentrációban. Ezért is van az, hogy a különböző táplálékkiegészítőkben a tehenek kolosztrumát használják az immunrendszer erősítésére.

Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!